Sproeidroogtoren
Het sproeidroogproces is een methode voor het drogen van voedingsmiddelen die wordt gebruikt in de voedselverwerkende industrie.
Het bestaat in het verwijderen van het water in een vloeistof (melk, vruchten- of groentesap enz.) om een poeder te verkrijgen door middel van een warmeluchtstroom.
Het water in vloeibare toestand zal damp in de lucht worden.
De algemene verstuiving gebeurt in een sproeidroogtoren.
Tijdens het proces wordt de vloeistof in een verticale cilindrische behuizing in fijne druppeltjes verstoven.
Wanneer het in contact komt met de warmeluchtstromen, verdampt het water uit het oorspronkelijke product en wordt het voedingspoeder.
De aldus verkregen stof wordt vervolgens gefilterd om het poeder vast te houden en de lucht door te laten.
Dit droogproces is welbekend in de voedselverwerkende industrie, omdat het de houdbaarheid verlengt en het volume van de goederen vermindert.
Omdat het product niet lang in de sproeikamer blijft stilstaan, kunnen warmtegevoelige producten worden gedroogd.
Droge lucht in de droogtorens
Droge inlaatlucht speelt een essentiële rol in de werking van sproeidroogtorens.
De klimaatschommelingen in de zomer en winter verstoren de werking van de toren.
Met gestandaardiseerde instellingen neemt het debiet van het in de toren geïnjecteerde product toe, waardoor de productiviteit toeneemt.
De droge lucht voorkomt dat het product verstopt raakt en klontert in de droogtoren.
Het sproeidroogproces wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie om plantenextracten, lichaamsverzorgingsproducten en fijne chemicaliën te produceren.
DESSICA-systemen regelen de vochtigheid door de inlaatlucht voor sproeidroogtorens en de pneumatische overdracht van zuivelproducten of productiehulpstoffen te behandelen, wat een aanzienlijke productiviteits- en energiewinst kan opleveren.
De werking van een sproeidroogtoren is onderhevig aan seizoensgebonden schommelingen.
Met name de mengverhouding (absolute vochtigheid) van de toegevoerde lucht is een bepalende factor voor de capaciteit van de toren.
In de zomer is deze verhouding hoog en de capaciteit lager, terwijl de verhouding in de winter lager en de capaciteit dus hoger is.
Deze schommelingen maken de werking van de toren complexer, met een groot risico van productieonderbrekingen.
Gebruik de DESSICA-systemen om de vochtigheid te regelen van de lucht die wordt toegevoerd aan de sproeidroogtorens, en zo constante en stabiele inlaatomstandigheden te verkrijgen.
Droge lucht voor wervelbedden
Bij processen voor wervelbeddroging en transport van poedervormige producten wordt ook droge lucht gebruikt.
Wervelbeddrogers worden aanbevolen in de voedselverwerkende industrie voor een zachte, gelijkmatige droging en om de kwaliteit van de chemische moleculen en bestanddelen te behouden. Door ontvochtigde lucht in de wervelbedden toe te voegen, worden vochtige bulkproducten tot poeder gedroogd.
VOORDELEN VAN DROOGSYSTEMEN IN DROOGTORENS
- de risico’s van productieonderbrekingen door klimaatschommelingen en producten die aan de wanden blijven plakken, worden sterk verkleind.
De werking van de droogtoren wordt vereenvoudigd door het aantal instellingswijzigingen te verkleinen; - de capaciteit van de droogtoren is constant en maximaal, en het restvocht in het product blijft het hele jaar door stabiel door klimaatomstandigheden die niet in alle seizoenen sterk schommelen;
- het energieverbruik wordt geoptimaliseerd: aangezien adsorptiedroging een exotherm fenomeen is, wordt de droge lucht er warmer door, waardoor er veel minder energie aan het systeem wordt toegevoerd.
Documentatie over sproeidroogtorens
Sproeidrogen in de praktijk
Lees ons artikel over de optimalisatie van het verwerkingsproces van zuigelingenmelk.