Croix Flèche
agroalimentaire-2-2
Flèche
Flèche
agroalimentaire-2-2
Flèche
agroalimentaire-2-2

Systeem voor droging van gezonde lucht voor de voedselverwerkende industrie

De DIA-systemen van Dessica zijn moduleerbare en aanpasbare luchtdroogunits die speciaal ontworpen zijn om aan de eisen van gebruikers in de voedselverwerkende industrie te voldoen:

  • stevige en hygiënische constructie van 3 mm dik roestvrij plaatstaal AISI 304L of 316L, met gladde binnenkant en een minimum aan holle lichamen,
  • materialen die geschikt zijn om met voedingsmiddelen in contact te komen (ANIA-certificaat)
  • eenvoudige toegang voor onderhoud via speciale luiken.

DIA-systemen bieden een complete oplossing met filtratie, warmtewisselaars, een aangepast regelsysteem enz.

Het productinformatieblad downloaden Contact met ons opnemen

WERKING van de systemen voor droging van gezonde lucht

Het DIA-systeem maakt gebruik van twee onafhankelijke, tegengestelde luchtstromen die door het langzaam en continu roterende droogwiel worden gevoerd:

  • de stroom aan hoofdlucht (proceslucht) die wordt gedroogd,
  • de secundaire stroom (regeneratielucht), met een kleiner volume, die wordt gebruikt om het door het droogwiel vastgehouden vocht af te voeren.

Twee ventilatoren brengen de twee luchtstromen in beweging.

Silicagel is een zeer hygroscopisch materiaal dat waterdamp uit de omgevingslucht kan vasthouden.
Als de te behandelen lucht door het wiel wordt gevoerd, verliest deze zijn vocht dat door de silicagel wordt vastgehouden.
De droge lucht kan dan direct worden gebruikt.

De functie van de regeneratielucht bestaat erin het door de silicagel in het wiel vastgehouden vocht af te voeren.
Deze lucht wordt op een eindtemperatuur van ongeveer 100 °C tot 160 °C gebracht en vervolgens tegen de stroom aan te behandelen lucht in door het wiel gevoerd om de silicagel te ontdoen van zijn vocht.

De vochtige regeneratielucht (vochtige lucht) verlaat de droger en wordt uit de ruimten of het gebouw gevoerd.

DIA-systemen produceren droge lucht die kan worden toegevoerd aan droogprocessen, of waarmee productie-, verpakkings- of opslagomgevingen kunnen worden behandeld. De zuivelindustrie, de voedingsingrediëntenindustrie, de vleesverwerkende industrie en de visindustrie zijn slechts enkele van de domeinen waarin DIA-systemen voor droge en gezonde lucht zorgen.

1) Droogtorens, droogovens, wervelbedden enz.:

De werking van de meeste droogsystemen hangt af van de weersomstandigheden buiten: de productiecapaciteit is het hoogst in de winter als de lucht droog is, en wordt sterk verminderd in de zomer als de absolute vochtigheid van de lucht erg hoog is. Voor een debiet van ongeveer 100 000 kg/u lucht die aan een droogsysteem (bijvoorbeeld een sproeitoren) wordt toegevoerd, betekent dit bijvoorbeeld dat er meer dan 1000 kg/u meer of minder water wordt toegevoerd, afhankelijk van de tijd van het jaar! De vochtigheid is niet alleen verantwoordelijk voor de productiedaling, maar maakt het voor het personeel ook moeilijk om de juiste instellingen te vinden voor de bediening van de toren, wat tot dagenlange onderbrekingen kan leiden door verstopping. De belangrijkste voordelen van de DESSICA-oplossing zijn de volgende:

  • de productiecapaciteit van het droogsysteem is constant en maximaal, en het restvocht in het product blijft het hele jaar door stabiel door luchtomstandigheden die niet in alle seizoenen sterk schommelen;
  • er wordt komaf gemaakt met verstopping en klontering van poedervormige producten;
  • het energieverbruik wordt geoptimaliseerd: aangezien adsorptiedroging een exotherm fenomeen is, wordt de droge lucht er warmer door, waardoor de lucht stroomopwaarts van het proces minder wordt verwarmd.

Voorkoeling door condensatie kan worden geëlimineerd of beperkt tot perioden van zeer hoge vochtigheid door een regelsysteem dat prioriteit geeft aan droging door middel van het droogwiel.

Het energiebesparende systeem (Ovir-octrooi) maakt het systeem aanzienlijk energiezuiniger. De return on investment, in het bijzonder voor een droogtoren, is snel om de volgende redenen:

  • toename van het productievolume gedurende het jaar;
  • productievolume onafhankelijk van de weersomstandigheden;
  • veel gemakkelijkere instelling van de werkingsparameters, waardoor het personeel minder tussenbeide hoeft te komen;
  • constante kwaliteit van het eindproduct, droger en dus meer toegevoegde waarde;
  • minder productieonderbrekingen voor schoonmaak door verstoppingen.

2) Productieomgevingen:

In productie-, verpakkings- of opslagomgevingen maakt droge lucht het volgende mogelijk:

  • voorkomen van ‘fysieke’ verontreiniging (afzetting van microdeeltjes water op producten), waardoor de verspreiding van micro-organismen wordt beperkt en de producten langer houdbaar zijn
  • vermindering van verontreiniging door de lucht
  • behoud van de reologische kenmerken (gewicht, textuur, ‘kleverigheid’ van de producten)
  • een snelle droging na de schoonmaak
  • Moduleerbaar en aanpasbaar
  • Stevige en hygiënische constructie
  • Materialen die geschikt zijn om met voedingsmiddelen in contact te komen
  • Toegangsluiken voor onderhoud
  • OVIR: geoctrooieerd energiebesparend systeem
Neem contact op met ons team Geïnteresseerd in deze droger? Contact met ons opnemen